بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران مهدی ایزدی امروز شنبه ۸ مرداد ۱۴۰۱ با بیان اینکه آیین تشتگذاری از ریشهدارترین آیینهای ماه محرم است، گفت: « این رسم در آخرین روز ماه ذیالحجه برگزار میشود. برگزاری این آیین، بیانگر آماده شدن حسینیهها و مساجد برای برگزاری مراسم سوگواری امام حسین(ع) است.»
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران افزود: «این مراسم در مازندران در تکایا و مساجد آذریهای مقیم قائمشهر با حضور علاقهمندان امام حسین(ع) همراه با سینهزنی و نوحهخوانی برگزار شد.»
او ادامه داد: «عزادارن حسینی در این مراسم به یاد شهدای دشت کربلا تشتی را که بر دستان ریشسفیدان حمل میشود، به مسجد آورده و با شعار " وای حسین وای حسین"، "حسینم وای حسینم " به سوگواری پرداختند. در این مراسم عزاداران حسینی نذورات خود را داخل تشت قرار داده و یاد و خاطره امام حسین (ع) و یارانشان را گرامی داشتند.»
به گفته ایزدی قربانی کردن گوسفند زیر پای عزاداران حسینی دیگر برنامه این مراسم است. در این آیین، تشت پر از آب شده و مردم عزادار به قصد تبرک، از آب این تشتها مینوشند. نذورات و کمکهای مردمی در دهه اول محرم صرف اطعامدهی و هزینههای مسجد و تکایا میشود.
قائمشهر بیشترین جمعیت آذریهای مقیم مازندران را دارد که همزمان با حکومت پهلوی اول برای کار در صنایع نساجی و راهآهن به این منطقه مهاجرت کرده و ساکن شدند.
آیین تشتگذاری یکی از قدیمیترین سنتها و مناسک اسلامی است که جمع کثیری از مردم ترک زبان ایران، با این مراسم، عزاداریهای محرم را شروع میکنند.
مراسم تشتگذاری با اعتقاد بر اهمیت آب و جایگاه آن در حادثه کربلا انجام میشود. براساس روایتهایی تاریخی، در مسیر راه کاروان کربلا قبل از رسیدن به دشت نینوا، سربازان حر بن یزید ریاحی در منطقهای به نام «زباله» راه بر کاروان بسته شد. در این محل، حسین بن علی(ع) علیرغم کمبود آب دستور میدهند تشتها توسط آبهای موجود در مشکها پر شود که هم یاران امام و هم سربازان حر از آن استفاده کنند و احشام هر دو کاروان سیرآب شوند.
انتهای پیام/